www.pasterzeforum.pl » ROZMOWY O WSZYSTKIM I O NICZYM » HYDE PARK (Moderator: Aga)
 » Ciasta do kawy i nie tylko

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


© 2017 Fundacja Pasterze. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu

Autor Wątek: Ciasta do kawy i nie tylko  (Przeczytany 53608 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wiola_i_nero

  • Wolontariusz
  • *****
  • Wiadomości: 1169
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #105 dnia: Marzec 06, 2012, 17:57:40 pm »
Słowo się rzekło  :gwizdze: Oto przepis na pasztet (bez dziczyzny- sarny i "zajęce" gonią się po okolicznych polach  :naughty: )
Składniki:
1. Kupujemy po ok. 30 dkg mięsa
* wieprzowego (np. od szynki)
* cielęciny
* wątróbki drobiowej (b. ważna! )
* boczek surowy,
2. szklanka bulionu,
3. trzyjajka,
4. dwie łyżki masła ( nie margaryny  ;) )
5. dwie łyżki oliwy z oliwek,
6. dwie marchewki,
7. dwie cebule,
8. seler,
9. szklanka śmietanki 18%
10. czerstwa bułka (pilnować przed psami  :naughty: )
11. kieliszek czerwonego, wytrawnego wina  :drunk:
12. przyprawy - liść laurowy, tymianek, gałka muszkatałowa, pieprz, zielę angielskie, sól.

Wykonanie  :th_0girl_curtsey:
Mięso (oprócz wątróbki ) zrumienić na oliwie, przyprawić i dusić podlewając bulionem. Kiedy mięso zmięknie dodać warzywa pokrojone w grubą kostkę. Mięso dusimy ok 1,5 godz. Wątróbkę zrumienić na maśle i dusić z winem. Bułkę namoczyć w śmietanie.  Ugotowane mięso (z warzywami)  i 1/2 wątróbki zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajka, śmietanę z bułką oraz wywar z mięsa i wątróbki. Wyrobić ( tzn. "zamięszać" intensywnie ręką  :naughty: ) i doprawić do smaku  :th_0girlcupcake:

I teraz są dwie opcje  :th_holeinwall:
Można zrobić pasztet zapiekany w cieście albo "bez"  8)
cdn.
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2012, 18:12:09 pm wysłana przez wiola_i_nero »
Pozdrawiamy,
Wiola i stado.

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline wiola_i_nero

  • Wolontariusz
  • *****
  • Wiadomości: 1169
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #106 dnia: Marzec 06, 2012, 20:28:01 pm »
O żesz - wysmażyłam post i mi wcięło  :th_gamer3:
No to od nowa  :grin:
Wersja I - pasztet w cieście  :th_0girl_curtsey:
Składniki na ciasto :
400 gr mąki - typ 450
250 gr masła (daję 1/2 margaryny)
1 żóltko
3 łyżki śmietany (najlepiej kwaśnej)
ciasto zagnieść i wożyć do lodówki na min. 1/2 godz.
Z doświadczenia wiem, że na podaną ilość farszu mięsnego należy zrobić ciasto z podwójnej ilości składników  8)

Ciasto rozwałkować, przyłożyć podłużną foremkę od babki i wyciąć "wieczko"  :grin: Foremkę wyłożyć resztą ciasta. Włożyć połowę farszu mięsnego, następnie włożyć pokrojoną w kostkę resztę wątróbki. Przykryć resztą farszu i przyłożyć "pokrywkę" z ciasta. Wyciąć trzy w cieście trzy otwory i włożyć "kominy" ze zrolowanej folii aluminiowej  ;)
Piec ok. 90 min. w temp. 180 st. C.

Pozdrawiamy,
Wiola i stado.

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline wiola_i_nero

  • Wolontariusz
  • *****
  • Wiadomości: 1169
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #107 dnia: Marzec 06, 2012, 20:32:02 pm »
Wersja II - łatwiejsza  :naughty: wypracowana z latami doświadczeń  :naughty:

Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem wysypuję bułką tartą i wkładam jw. połowę farszu mięsnego + wątróbka+ farsz. Następnie gruba warstwa bułki tartej i do piekarnika jak w wersji I. 

Smacznego  :th_cooking:
Pozdrawiamy,
Wiola i stado.

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Ani@

  • Przyjaciel Fundacji
  • ***
  • Wiadomości: 5807
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #108 dnia: Marzec 06, 2012, 20:34:17 pm »
pasztetu jeszcze nigdy nie robiłam  :gwizdze:

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline wiola_i_nero

  • Wolontariusz
  • *****
  • Wiadomości: 1169
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #109 dnia: Marzec 06, 2012, 20:41:27 pm »
Ani@ - serdecznie polecam  :th_0girl_dance: Moje niejadki domowy pasztet wsuwają aż miło  :backflip: Można też robić w  wersjach "uboższych"  :th_holeinwall: ( w sensie rodzaju mięs  :emotbern: ) i mniejszych porcjach -na codzień  :backflip:
Pozdrawiamy,
Wiola i stado.

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Milla

  • Nowy Użytkownik*
  • *
  • Wiadomości: 4869
  • Płeć: Kobieta
  • Felicitas multos habet amicos.
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #110 dnia: Kwiecień 05, 2012, 10:19:39 am »
Wiki, poszukałam i znalazłam stary przepis który my co roku lekko modyfikujemy i mamy paschę ;)

Cytuj
50 dag dobrego twarogu
3 ugotowane żółtka
12.5 dag masła lub margaryny
wszystko to razem utrzeć na jednolitą masę (ręcznie lub mikserem ;))
dodając 1 szklankę cukru i wanilię
na koniec dodać bakalie (skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy, migdały czyli co tylko chcesz)
Najważniejsze, żeby nie była sucha.

przepis z baaardzo starej gazety - Ireny Gumowskiej
A ja sie ładnie uśmiecham :grin: do sabymlis o przepis :naughty:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2012, 10:21:11 am wysłana przez Milla »
Milla, Maja (*) i Bonita
Gdzie wielka rządzi pycha albo wielkie pieniądze, tam łatwo powstaje urojenie, że uważa się swoją zachciankę za mądrość

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

wiki1710

  • Gość
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #111 dnia: Kwiecień 05, 2012, 10:40:58 am »
Mniam  :th_0girl_curtsey:
Dzięki Milla  :heartbeat:

P.S. A może wypiszmy sobie placuszki na spotkanie.....znaczy co, kto i czy w ogóle robi i zabiera  :naughty:

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Kitek

  • Wolontariusz
  • *****
  • Wiadomości: 1473
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #112 dnia: Kwiecień 05, 2012, 10:42:29 am »
Mniam  :th_0girl_curtsey:
Dzięki Milla  :heartbeat: P.S. A może wypiszmy sobie placuszki na spotkanie.....znaczy co, kto i czy w ogóle robi i zabiera  :naughty:
Dobry pomysł - tylko, że ja nie potrafię piec  :'( Jak mi góry w karpatce urosną to cieszę się jak dziecko :giggle:

Justyna z D`Arcy Oszołomem, Luną vel Lucyną i Abbey vel Smoczek i Szafirrem ;)
Panna Dorinn
  • <3

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline KaiRe

  • Wolontariusz
  • *****
  • Wiadomości: 152
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #113 dnia: Kwiecień 05, 2012, 11:23:35 am »
Dla tych co lubią połączenie sera i czekolady to ja na święta proponuję  :th_cooking::
Sernikobrownie z wiśniami

200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
400 g cukru pudru (można dać mniej)
5 jajek
100 g mąki
500 g sera kremowego 
cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g drylowanych wiśni lub malin (mogą być mrożone)

Piekarnik nastawić na temp. 170 st C.
Blaszkę 20x30 cm wysmarowac masłem i wyłożyć papierem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego.
Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę.
3/4 mikstury wlać do blaszki.

W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powina mieć gładką konsystencję.
Wylać masę serową na masę czekoladową.
Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej i ułożyć owoce.
Piec 45-60 minut. (Przepis zaleca 40-45 min). Studzić w ciepłym, ale otwartym piekarniku.

To ciacho ma jeden ogromny minus - znika z prędkością kosmiczną  :th_0girlcupcake:
A przepis pochodzi z blogu white plate

Kitek spróbuj zrobić mufinki one zawsze wychodzą  :grin:
Kasia, Remik, Frodo i Ela

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline ElzaMilicz

  • Pasterz
  • *****
  • Wiadomości: 7774
  • Veritas odium parit.
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #114 dnia: Kwiecień 05, 2012, 11:39:00 am »
No i poleciała mi ślinka!   :cheesy:
...zło jest banalne, dobro niepojęte;  bez wiary przewracamy się o źdźbło trawy, z wiarą przenosimy góry...
Nara* Tina* Szila* Meda* Aza Jaga

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline joanna js

  • Aktywny Użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 1593
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #115 dnia: Kwiecień 05, 2012, 11:41:24 am »
Mnie też leci ślinka. Właśnie pieczemy karkówkę. Barney jakoś dziwnie urzęduje dziś blisko kuchni.

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Milla

  • Nowy Użytkownik*
  • *
  • Wiadomości: 4869
  • Płeć: Kobieta
  • Felicitas multos habet amicos.
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #116 dnia: Kwiecień 05, 2012, 11:41:48 am »
Mniam  :th_0girl_curtsey:
Dzięki Milla  :heartbeat:

P.S. A może wypiszmy sobie placuszki na spotkanie.....znaczy co, kto i czy w ogóle robi i zabiera  :naughty:
Ostatnio jestem wciąż na etapie marchewkowca.
I zastanawiam sie nad bezami :gwizdze:
A czy ktoś ma prosty i szybki przepis na mazurka?
Milla, Maja (*) i Bonita
Gdzie wielka rządzi pycha albo wielkie pieniądze, tam łatwo powstaje urojenie, że uważa się swoją zachciankę za mądrość

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline sabamlis

  • Nowy Użytkownik*
  • *
  • Wiadomości: 4364
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #117 dnia: Kwiecień 05, 2012, 12:16:34 pm »
Obiecany przepis na mazurki:
 
Kruche ciasto robimy po swojemu ;),
ale jak ktos nie ma swojego przepisu to podam taki:
300g maki
200g masla
100 g cukru pudru
1 zółtko
make siekamy z maslem i cukrem dodajemy zoltko zagniatamy, schladzamy w lodowce(ok 15-30minut)
Wieksza czesc rozwalkowujemy na placek z reszt walkujemy waleczki na przegi , ciasto nakluwamy widelcem i pieczemy ok15 minut w tp m180-200 st.

Masa1 prosta:
Kupujemy puszke "krowki", rozcieramy z niewielka iloscia masla (mniej niz 100g) smarujemy schodzone upieczone ciasto posypujemy platkami migdalow, pokruszonymi orzechami czy innymi bakaliami wedlug gustu.

Masa2 troche bardziej skaplikowana
150g masla
150g orzechow wloskich mielonych
200g cukru
150 smietanki 12%
2 jajka
Jajka w calosci ubijamy z cukrem, dodajemy smietanke i orzechy w garnuszku, ktory wstawiamy do drugiego garnka z gotujaca woda i wolno podgrzewamy mieszajac az zgestnieje. Po wystygnieciu ucieramy z mastem i przekladamy na upieczony kruchy spod z maslem

Marysia
"Dobroczynność nie polega na dawaniu kości psu. Dobroczynność to kość dzielona z psem wówczas, gdy jesteś równie głodny jak on"
Jack London

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline kajetan

  • Aktywny Użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 677
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #118 dnia: Kwiecień 05, 2012, 13:16:30 pm »
Ja na kruche ciasto używam maki krupczatki.
Mnie smakuje mazurek makowy. Kruche ciasto,jakiś kwaskowaty dżem -może być konfitura z wisni, masa makowa z puszki /ale dodaję piane z bialek -zostaje z drożdzowki/ po zapieczeniu mozna polukrować albo zrobić polewę "orzechową " z płatków owsianych /przyrumienione na suchej patelni /rozkruszone w makutrze / do tego żołtka utarte z cukrem lekko zapieczone. Na prosty mazurek można zrezygnować z maku .Pozostaje kruchy spód,konfitura,polewa "orzechowa".
Czy ktoś moze mi podpowiedzieć co zrobić z łopatki z jelenia ?/dostałam taki prezent/ narazie pozbyłam sie kości i co dalej ?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2012, 13:19:11 pm wysłana przez kajetan »

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline sabamlis

  • Nowy Użytkownik*
  • *
  • Wiadomości: 4364
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #119 dnia: Kwiecień 05, 2012, 17:14:56 pm »
Zmielic i dac psu na surowo ;)  sorry nie moglam sie oprzec, moje psiaki bardzo lubia surowe mieso z sarny (kupuje juz zmielone)
moze dodac do pasztetu?
Marysia
"Dobroczynność nie polega na dawaniu kości psu. Dobroczynność to kość dzielona z psem wówczas, gdy jesteś równie głodny jak on"
Jack London


 



Estalia by Smf Personal